Nieuws & Press
Startpagina Nieuws & Press Haier Group sluit...
Haier Group sluit MoU voor Global Strategic Partnership met General Electric
01-18 2016

 

 

 

 

Brussel, 18 januari 2016

 

Haier Group sluit MoU voor Global Strategic Partnership met General Electric

Qingdao Haier neemt divisie GE Appliances over

 

Deze samenwerking creëert een wereldleider in huishoudapparatuurindustrie. Alle aandeelhouders zullen hier van profiteren.

 

Hoofdkantoor GE Appliances blijft in Louisville, Kentucky (VS) en zal worden aangestuurd door het huidige managementteam. Qingdao Haier krijgt licentie om veertig jaar de merknaam van GE te voeren (met mogelijkheid tot verlenging)

 

Haier wil investeren in groei in de VS

Haier Group (“Haier”) en General Electric (NYSE: GE; “GE”) hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een Memorandum of Understanding (MoU, een Memorandum van overeenstemming) hebben gesloten om wereldwijd te gaan samenwerken en allebei te kunnen groeien in gebieden waar beide bedrijven hun concurrentiepositie kunnen verhogen. Voorbeelden zijn industrieel internet, gezondheidszorg en geavanceerde productieprocessen. De overeenkomst voor strategische samenwerking brengt deze twee bedrijven van wereldklasse samen die elkaar zeer goed aanvullen. Bovendien levert dit een model voor grensoverschrijdende investeringen en samenwerking tussen China, de Verenigde Staten en Europa.

 

Qingdao Haier Co., Ltd. (SHA: 600690; “Qingdao Haier”), een bedrijf dat genoteerd staat aan de beurs van Shanghai en dat voor 41% in handen is van Haier, zal GE Appliances overnemen. Qingdao Haier had  als onderdeel van zijn globale uitbreiding in juni 2015 al alle overzeese activiteiten van de Haier Group overgenomen. Het samengaan van Qingdao Haier en GE Aplliances zal de wereldwijde concurrentiepositie van Qingdao Haier versterken en geeft de mogelijkheid kennis onderling uit te wisselen. Dit zal voor de klanten in Europa en wereldwijd gunstige gevolgen hebben. GE Appliances heeft een geschiedenis van meer dan 100 jaar, een loyale klantenkring met een voorkeur voor mid- en high-end-producten, een zeer ervaren en uitstekend presterend managementteam, een onderscheidende bedrijfscultuur, een sterke witgoedportefeuille, een uitgebreide logistieke- en distributienetwerk in eigen beheer voor de Noord-Amerikaanse markt en een uitstekend kwaliteitscontrolesysteem.

Zhang Ruimin, voorzitter en CEO van de Haier Group: “Deze strategische alliantie verschaft een nieuw startpunt voor zowel Haier als GE. Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking een toegevoegde waarde voor de aandeelhouders van beide bedrijven betekent. Daar komt bij dat we gemeenschappelijke doelstellingen hebben die wij samen hopen te bereiken: zowel het merk Haier alsook GE verder uitbouwen en onze werknemers verder ontwikkelen door autonome innovatie en samenwerking aan te moedigen.”

Jeff Immelt, CEO van GE: “We zijn verheugd dat wij onze divisie huishoudelijke apparatuur verkopen aan Haier en een samenwerkingsverband aangaan. Haier heeft aangegeven zich te willen richten op groei in de VS, hier te gaan produceren en meer te gaan investeren. Innovatie, de introductie van nieuwe producten en brand management zijn van fundamenteel belang voor hun strategie. GE Appliances voorziet Haier van geweldige producten, de meeste moderne productiefaciliteiten en een getalenteerd team. Bovendien zien wij mogelijkheden om in China samen te gaan werken en het merk GE in China op te gaan bouwen.”

Het hoofdkantoor van GE Appliances bevindt zich in Louisville, Kentucky. Het is de grootste producent van huishoudelijke apparatuur in Noord-Amerika. Het bedrijf heeft negen productielocaties in vijf Amerikaanse staten in de VS. GE Appliances beschikt over een logistiek- en distributienetwerk van wereldklasse en heeft een sterke relatie met zijn klanten. In 2014 heeft GE Appliances een omzet van US$5,9 miljard gehaald en een EBITDA-waarde van $0.4 miljard. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 12000 mensen in dienst. 96% daarvan werkt in de Verenigde Staten.

De aankoop van GE Appliances is een belangrijke investering voor Haier dat wil groeien in de VS en het westelijk halfrond. Het hoofdkantoor van GE Appliances zal in de VS gevestigd blijven en het bedrijf zal onafhankelijk blijven worden aangestuurd door lokaal bestuur met de medewerking van het huidige senior managementteam van GE dat de strategie en de werkzaamheden van het bedrijf zal begeleiden.

Deze transactie zal zowel op de korte als lange termijn een toegevoegde waarde bieden voor niet alleen de gemeenschappen waar beide bedrijven opereren maar ook voor de werknemers, klanten, zakenpartners en aandeelhouders. Haier en GE Appliances zullen ondersteuning en toegang bieden tot Haiers en GE’s eigen en complementaire regio’s. Deze transactie zal vooral GE Appliances de mogelijkheid bieden te voldoen aan de vraag naar hoge kwaliteitsproducten voor de Chinese markt en internationaal uit te kunnen breiden. Het creëren van een groter, nog internationaler bedrijf zal bovendien meer mogelijkheden bieden voor alle werknemers.

Liang Haishan, voorzitter van Qingdao Haier Co., Ltd.: “Qingdao Haier en GE Appliances zijn marktleider in huishoudelijke apparatuur in het oostelijk en westelijk halfrond. De alliantie zal voor beide partijen grote voordelen opleveren. Qingdao Haier en GE Appliances kunnen elkaar heel goed aanvullen, vooral op het gebied van merk-, markt- en productinnovatie en ook op het vlak van distributie en kwaliteitsmanagement. Het samengaan zal bovendien zowel het merk Haier als het merk GE versterken. Het ervaren en succesvolle managementteam van GE Appliances zal de richting van het bedrijf blijven bepalen en zal betrokken worden bij de raad van bestuur. Qingdao Haier zal ontwikkelingsmogelijkheden voor het personeel binnen ons internationaal opererende platform ondersteunen. We profiteren van de ervaring en het uitgebreide netwerk van [het Amerikaanse investeringsfonds] KKR, dat een toegevoegde waarde heeft bij deze acquisitie.”

Transactiedetails

Als onderdeel van de acquisitie zal GE een vergoeding van $5.4 miljard van Qingdao Haier ontvangen. De transactie bestaat voornamelijk uit de aankoop van activa. Na aftrek van bepaalde verwachte voordelen zal de transactie een waarde vertegenwoordigen van een 8.2x GE Appliances-EBITDA-waarde in 2015, die bijna 50% hoger was dan twee jaar daarvoor.

De acquisitie omvat het belang van GE van 48.4 % van de aandelen in Mabe, een Mexicaanse producent van huishoudapparatuur dat een joint venture heeft aangestuurd en al 28 jaar een ‘sourcing relationship’ met GE Appliances heeft.

GE Appliances, als onderdeel van Qingdao Haier, zal de huidige portfolio van de GE-merken blijven promoten voor een periode van 40 jaar (met de mogelijkheid tot twee keer 10 jaar verlenging).

Qingdao Haier verwacht dat de winst per aandeel zal toenemen vanaf het eerste jaar na het sluiten van de overeenkomst.

Toezeggingen voor sluiten van transactie

De transactie is onderhevig aan de gebruikelijke wetten in China en concurrentiewetgeving in de betreffende landen. Ook moet de transactie worden goedgekeurd door minimaal twee derde van de aanwezige Qingdao Haier-aandeelhouders. Haier Group en KKR, die samen 50.8% van de uitstaande aandelen van Qingdao Haier bezitten, staan volledig achter de transactie.

David Liu, directeur Qingdao Haier, mede-directeur van KKR Asia Private Equity en CEO van KKR China. “GE Appliances is van grote strategische waarde voor Haier. De integratie van de divisie in Haier, gecombineerd met het langdurige en uitgebreide partnerschap, legt een solide fundering voor Haiers groei op de lange termijn. Wij staan volledig achter het managementteam van Haier en zijn verheugd dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het voortdurende succes van het bedrijf. De afronding van deze transactie en de samenwerking tussen Haier en GE zal Haier een stap verder in de ontwikkeling van het bedrijf betekenen.”

De bedrijven verwachten dat de transactie midden 2016 zal worden afgerond.

Adviseurs

Bank of America Merrill Lynch en PWC Corporate Finance treden op als de financieel adviseurs voor Qingdao Haier. PWC Corporate Finance verzorgde het project management voor de transactie. White & Chase is de overzeese juridisch adviseur voor Qingdao Haier. Bank of America Merrill Lynch, China Development Bank en China Construction Bank hebben toegezegd de financiering voor de transactie te verzorgen. China International Capital Corporation Limited en King & Wood Mallesons zijn respectievelijk de onafhankelijk financieel adviseurs en de interne juridisch adviseurs voor Qingdao Haier.

Over de Haier Group:

De Haier Group is wereldwijd het best verkochte huishoudtoestellenmerk met een marktaandeel van 10.2% in de detailhandel (Bron: Euromonitor International Limited, detailhandel in 2014). Haier biedt consumenten in meer dan 100 landen innovatieve producten van hoge kwaliteit. Naast het officiële hoofdkantoor in Qingdao, China, beschikt Haier over regionale hoofdkantoren in Frankrijk en de Verenigde Staten. De Group omvat 66 trading partners, 24 industriële parken met 60.000 werknemers over de hele wereld. Met vijf R&D-centra streeft Haier naar voortdurende innovatie en past het productaanbod aan de behoeften van de lokale consument aan. Voor Haier is R&D van zeer groot belang. Het merk heeft zich gespecialiseerd in LED-technologie en de productie en verkoop van een uiterst breed duurzaam productaanbod. In Europa bevat dit aanbod televisies, koelkasten, vaatwassers, wasmachines, elektronische apparaten en duurzame energieoplossingen. De wereldwijde omzet bedroeg 29,5 miljard USD in 2013, de winst bedroeg 1,76 miljard USD. Binnen de Haier Group is de Haier Electronics Group Co. Ltd. (HKG: 1169), filiaal van de Haier Group, beursgenoteerd in Hongkong. Qingdao Haier Co (SHA: 600690), ook een filiaal van de Haier Group, is genoteerd op de beurs van Shanghai.

Voor meer informatie: www.haier.com/be   

Over Qingdao Haier

Qingdao Haier Co., een dochteronderneming van de Haier Group, is genoteerd aan de Shanghai Stock Exchange (SHA: 600690) en richt zich op innovatie in Smart home-technologie.

Over GE

GE (NYSE: GE) is ’s werelds ‘Digital Industrial Company’: het bedrijf transformeert de industrie met door software aangestuurde machines en oplossingen die reactief, voorspellend en ‘connected’ zijn. GE is georganiseerd rondom een internationale uitwisseling van kennis, de ‘GE Store’ waardoor iedere divisie toegang heeft tot dezelfde technologie, markten, structuur en kennis. Elke uitvinding voedt innovatie en toepassing voor de industriële sectoren. Dankzij de werknemers, diensten, technologie en schaal levert GE betere resultaten voor de klanten door de taal van de industrie te spreken. www.ge.com  

Over GE Appliances

GE Appliances neemt het voortouw bij het ontwikkelen van innovatieve, energiezuinige huishoudapparatuur die het leven van mensen makkelijker maakt. De producten van GE Appliances bestaan onder meer uit koelkasten, vriezers, kookapparatuur, waterfilteringssystemen en waterkokers. General Electric (NYSE: GE) zet zich in voor belangrijke zaken om een betere wereld te maken. Voor meer informatie over GE Appliances: http://www.geappliances.com/.

Disclaimers

This press release, as Haier Group’s introduction of this transaction, does not constitute any supplement, amendment or adjustment to any public announcement made by Qingdao Haier with respect to this transaction; for any information relating to Qingdao Haier and this transaction, please refer to the public announcements made by Qingdao Haier on Shanghai Stock Exchange. This press release does not constitute any representation, warranty, business performance commitment or guarantee of Haier Group or Qingdao Haier in respect of the target assets of this transaction, nor does it constitute any recommendation, offer or invitation, express or implied, for any individual or entity to purchase any securities of Qingdao Haier. Any forward-looking statement contained in this press release, which may involves the company’s development strategy, finance, business performance and operation plan, is based on certain hypothesis and is subject to certain risks and uncertainties, many of which are beyond the company's control and are difficult to predict. Therefore, actual outcomes and results may be materially different from or even opposite to what is expressed or forecasted in such forward-looking statement. Such forward-looking statement does not constitute any commitment or binding obligation of Haier Group and Qingdao Haier, including any obligation to update any statement contained in this press release.

 

 

 

Neem voor meer informatie of interviews contact op met:

Morena Krcmar

+ 33 (0)1 55 02 15 34

m.krcmar@open2europe.com

Geertje Teunissen
+ 33 (0)1 55 02 15 22

g.teunissen@open2europe.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Contacteer Ons


Stel een vraag aan onze technishe dienst

Start nu

Europese Hotlines


Europese Hotlines